Porsche Pavilion at the Autostadt in Wolfsburg by Henn Architekten:

The organically shaped building is sitting – in mirrored location to the Volkswagen Pavilion- at the central axis of the theme park and offers 400 m² of space for exhibitions and presentations. Its characteristic silhouette will become a distinctive icon amid the lagoon landscape of the Autostadt.

Curving lines and exciting bends make the Pavilion a dynamic yet reduced sculpture with its characteristics derived from the Porsche brand image. As designed by HENN, the structure captures the dynamic flow of driving with a seamless building skin. Its lines pick up speed and slow down just to plunge forward in large curves with ever-changing radii. A matte-finished stainless steel cladding forms the flush envelope of this vibrant structure, creating the impression of a homogeneous unity, whilst creating a continuously changing appearance depending on light and weather conditions.

At the entrance the pavilion cantilevers 25m over the lagoon’s water surface in front. Below the cantilever of the large asymmetrical roof, a sheltered external space opens up. This space is visually connected to the surrounding landscape, but forms its own acoustic enclosure, providing seating for a few hundred guests. Architecture and landscape, interior and exterior as well as roof and facade are brought together by HENN in their architectural concept of a coherent, flowing continuum. The external area around the pavilion was designed by landscape architects WES and integrated into the overall concept of the theme park. This is how the new piazzetta creates a connection between the Porsche Pavilion and the adjacent Volkswagen Commercial Vehicles Pavilion by means of water features and trees. By walking around the sculptural Porsche Pavilion, further highlights of the Autostadt can be discovered.

Similar to the monocoque construction technology used for lightweight structures in the automotive and aerospace industries, the building envelope forms a spatial enclosure whilst at the same time acting as load-bearing structure. A total of 620 sheets of stainless steel cladding with welded ribs were prefabricated in a ship-yard in Stralsund and assembled on site.

Inside the pavilion a concentrated space opens up, allowing visitors to experience the sports car brand Porsche and its history, yet, casting aside the conventional limits and restraints to perception. The elliptically curved ramp embraces the dynamic principle of the architecture and leads the visitor to the lower exhibition stage areas.

via ArchDaily

Photography by HG Esch

 


Warning: Use of undefined constant count - assumed 'count' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 103

Warning: Use of undefined constant countstyle - assumed 'countstyle' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 104

Warning: Use of undefined constant countmsg - assumed 'countmsg' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 109

Warning: Use of undefined constant title - assumed 'title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 111

Warning: Use of undefined constant titleclass - assumed 'titleclass' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 112

Warning: Use of undefined constant title - assumed 'title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 117

Warning: Use of undefined constant html5 - assumed 'html5' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 121

Warning: Use of undefined constant num - assumed 'num' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant width - assumed 'width' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant scheme - assumed 'scheme' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 128

Comments

comments

Henn Architekten Thread