InterContinental Sanya Resort / WOHA

You’re due for a vacay. You just got your tax refund back. How about splurging by hitting this resort in Hainan, China? InterContinental Sanya Resort was designed by Singapore‘s WOHA and is an oasis and quite the facility for rest and relaxation. The sustainable resort and development was finished in 2011. Stella, it’s time to go get your groove back in the most epic way.

-@teemunny

BE SURE TO VIEW ALL OF THE GORGEOUS PICS TAKEN BY PHOTOGRAPHER PATRICK BINGHAM-HALL BELOW, THERE’S MORE THAN THE PACKAGED COMMERCIAL VIDEO ABOVE

via WOHA

Designed in 2007, Sanya Intercontinental Resort is located along the beach of Xiao Dong Hai Bay in Sanya, China’s southernmost tip and native tropical zone. Architecturally, the hotel is designed around the theme of a garden – every space relates to an outdoor environment of differing characters and moods. The roofs are also treated as gardens to frame and penetrate the poetic and calm South China Sea. The geometry of the roofs and gardens are inspired by the rice-paddy fields of Sanya.

The exterior of the building is designed in natural neutral tones: white walls, grey granite and silver metal, while the interior is rich and lustrous in bronze, gold and earth tones.

The hotel is designed based on sustainable principles, incorporating passive energy saving design such as large overhangs, natural light, cross-ventilation, shaded courtyards and planted roofs, use of indigenous seasonal landscape and water conservation.

via ArchDaily

The Intercontinental Sanya Resort is in Sanya, Hainan, China’s tropical island and comprises of a hotel with 350 rooms and related facilities. The hotel stretches from a busy entertainment spine to the natural forest of the rocky point.

One third of the rooms are located in a 10-storey curved linear block that frames the arrival space. All rooms have sea views, and are accessed off naturally ventilated open corridors that have views over the surrounding mountains. These wide-frontage rooms have bathrooms with a view, and large balconies with built-in daybeds. These rooms work equally well for holiday or business, as they are close to the lobby and function facilities. Two thirds of the rooms are located in huge water courtyards, and are more resort-like in feel. These rooms are an innovative hybrid of detached villas and room blocks. Each room has a private open air garden bathroom, and a detached cabana that is reached via a bridge or garden. The cabanas sit within the huge watergardens, each a hectare in size.

The design combines masterplanning, landscape, architecture and interiors to set up a series of views and vistas to the sea, framed by coconut trees, reflected in water, and then reframed again with stone, timber and fabric, ensuring every room has a special view. The design of the various public areas varies from urban and formal to casual and beachy, allowing the hotel to address many different markets and customers.

Stylistically the hotel is contemporary, fresh and light. Making full use of the availability of craftsmanship, materials and technology of China, the architecture and interiors are designed together to create a continuous integrated contemporary Asian environment.

The hotel is designed to sustainable principles. Passive energy saving design (large overhangs, natural light, cross-ventilation, shaded courtyards, and planted roofs), use of indigenous seasonal landscape and water conservation and recycling are some of the strategies used.