Designed by OMA, the CCTV Headquarters in Beijing, China is finally complete. Designboom has a host of images, photographs from OMA, premiere architecture photographer Iwan Baan and Philippe Ruault. The project has been a decade in the making, with the proposal by the world-renown Dutch architecture office winning in 2002, to breaking ground with construction of the iconic building in 2004. View the images of the monolithic building after the announcement.

Update: Here is some new video footage of the CCTV Headquares, filmed by Tomas Koolhaas, son of Rem Koolhaas.

@teemunny

Today OMA participated in the official construction completion ceremony for the China Central Television (CCTV) Headquarters in Beijing, which will start to be used later this year. Designed by OMA as a reinvention of the skyscraper as a loop, construction on the building began in 2004. At approximately 473, 000m2, CCTV – accommodating TV studios, offices, broadcasting and production facilities – is OMA’s largest ever project and its first major building in China.
CCTV defies the skyscraper’s typical quest for ultimate height. Rising from a common platform, two towers lean towards each other and eventually merge in a perpendicular, 75-metre cantilever. The design combines the entire process of TV-making – formerly scattered in various locations across the city – into a loop of interconnected activities.

The structure of the CCTV Headquarters, and the forces at work within it, is visible on its façade: a web of diagonals that becomes dense in areas of greater stress, looser and more open in areas requiring less support. The façade itself becomes a visual manifestation of the building’s structure.

Rem Koolhaas commented: “I am very happy, after years of intense collaboration, that the CCTV building will soon begin to perform its role in the way it is intended.”

The CCTV project was led by OMA / Rem Koolhaas, former OMA partner Ole Scheeren (until 2010), OMA partner David Gianotten and project manager Dongmei Yao in close collaboration with partners Shohei Shigematsu, Ellen van Loon and Victor van der Chijs. The design team consisted of project architects Anu Leinonen, Charles Berman and Adrianne Fisher together with a team of over 100 architects from OMA.

The structural and MEP design was provided by Cecil Balmond and Arup, while ECADI (East China Architectural Design & Research Institute) functioned as the Local Design Institute. Design Consultants included Front INC, Inside/Outside, DHV, DMJMH+N, Lerch Bates & Associates, LPA, Sandy Brown Associates and Romano Gatland NY.

Full project info here.


Warning: Use of undefined constant count - assumed 'count' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 103

Warning: Use of undefined constant countstyle - assumed 'countstyle' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 104

Warning: Use of undefined constant countmsg - assumed 'countmsg' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 109

Warning: Use of undefined constant title - assumed 'title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 111

Warning: Use of undefined constant titleclass - assumed 'titleclass' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 112

Warning: Use of undefined constant title - assumed 'title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 117

Warning: Use of undefined constant html5 - assumed 'html5' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 121

Warning: Use of undefined constant num - assumed 'num' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant width - assumed 'width' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant scheme - assumed 'scheme' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 122

Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfs/c04/h03/mnt/164555/domains/thesuperslice.com/html/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 128

Comments

comments