Exhibition + Retail Pavillion in Postojna Cave / Studio Stratum

Studio Stratum:

The aim of the project was the renovation of a pavilion in the Concert Hall in the Postojna Cave deemed inappropriate functionally and material-wise. The design would provide for an exhibition and retail area and replace previously inappropriate visitor sanitary facilities located at the platform with new ones within the structure as well as connect them to a new  biological treatment plant. Due to the conditions set by consent authorities, construction was possible only within the maximum dimensions of the partly demolished existing structure, while the specifics of construction in an underground cave required the use of inorganic construction materials appropriate for such conditions, adjusted to simple transport by the cave train and appropriate for manual fitting.

A part of the cave infrastructure, the exhibition and retail pavilion in the Concert Hall in the Postojna Cave is designed in two parts. The pavilion part is a transparent, passable area with four entrances/exits, designed within a longitudinal volume in the form of the letter S, thus reflecting the wall of the underground hall. The volume is structured in a manner that directs the flow of visitors and points to entrances and exits
In the preserved and renovated service part of the structure, service areas and new sanitary facilities for the visitors of the Postojna Cave were provided as well as connected to the treatment plant on the level of the platform. The interior of the structure functions as a uniform, flexible space with installed floor plugs for plug-in exhibits and movable equipment. The volume of the exhibition and retail area is transparent throughout the entire interior height, functioning as an extension of the Concert Hall.

photos by Miran Kambic

via ArchDaily